22 Aralık 2007 Cumartesi

Colin Kâzım Richards

Colin Kâzım-Richards (d. 26 Ağustos 1986) Londra'nın Leyton ilçesinde doğmuştur, Fenerbahçe için Turkcell Süper Lig'de oynayan profesyonel futbolcudur. Babası Antigua ve Barbuda, annesi ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kökenli olan Kâzım-Richards bu yüzden Kâzım orta ismine sahiptir. Doğru ismi Colin-Kâzım Richards olarak yazılmış ancak nüfus kayıdında bir hata yüzünden ismi "Colin Kâzım-Richards" olmuştur. Bir röportajında ailesi sayesinde Fenerbahçe'ye sempatisi olduğunu ifade etmiştir.
İlk yılları [değiştir]
Kâzım-Richards ilk öğretimini Walthamstow'daki Greenleaf İlkokulu'nda alırken, futbola büyük bir ilgi duymaya başladı ve ortaokulda da tekrar Walthamstow'da bulunan Aveling Park School'u temsil etmiştir.

Bury [değiştir]
Profesyonel kariyeri ise 15 yaşında İkinci Lig'de bulunan Bury'nin "Youth Team and Centre of Excellence" isimli genç oyuncu eleme programını geçerek başlamıştır. Burada olağanüstü performans sergileyince, 19 yaşındayken Brighton & Hove Albion takımına 3 yıllığına 250.000 Paund'a transfer olmuştur. Bu ise, Coca-Cola tarafından düzenlenen bir turnuvada Kâzım-Richards'ın "Coca-Cola Kid" ödülünü almasıyla gerçekleşmiştir, turnuva kurallarına göre de bir Brighton & Hove Albion taraftarı olan Aaron Berry Kâzım-Richards'ın bonvervisini kazanmış ve tuttuğu takıma transferini sağlamıştır.
Bury'de toplamda 31 maçta sahaya çıkmış, bunlardan 20'sinde oyuna sonradan girmiştir ve 3 gol atmış 6 da sarı kart görmüştür.

Brighton & Hove Albion [değiştir]
Takip eden yılda, genelde ikinci yarıda oyuna girmiş ve 2005-2006 sezonunda da kulubü için kulübün 5000'inci golü dahil olmak üzere 6 gol atmıştır.
Hızlı bir forvet olan Kâzım-Richards'ın çok güzel goller atmasının yanı sıra, isyankâr bir kişiliği de vardı ve Brighton'un 2006-07 sezonundaki ilk maçı Rotherdam karşısında 11'inde yere bulamayınca transfer olmak istediğini iletti.
Brighton da bu isteğine karşılık Kâzım-Richards'ı transfer listesine koydu ve transferin son günü 31 Ağustos 2006'da Sheffield United 150.000 paundluk bir teklif verdi. Kâzım-Richards tıbbi muayenelerden geçtikten sonra "Blades" (Bıçaklar) için 3 yıllık bir sözleşme imzaladı.
Brighton'da ise 44 maçta oynamış bunlardan 17'sinde oyuna sonradan girmiş 6 gol atmış ve 2 asist vermiştir. Attığı 67 şutun 31'i kaleyi bulurken, 79 faul yapmış ve 64 kez faula maruz kalmıştır. 9 sarı kart görmüştür.

Sheffield United [değiştir]
Kâzım-Richards Sheffield United'ın Premiership'deki ilk galibiyetini Middlesbrough karşısında 30 Eylül'de alırken önemli bir rol oynadı. Sheffield United bu karşılaşmayı 2-1 kazanırken ilk golü de Rob Hulse Kâzım-Richards'dan aldığı bir pas ile atmıştı.
Kâzım-Richards'ın ilk Premiership golü ise Bolton Wanderers karşısında olmuştur. 2-2 berabere biten bu karşılaşmada takımının ilk golüne imza atmıştır. Bu gol ayın en iyi golleri arasında gösterilmiştir.
Sheffield United'da bu sezon 11 maça ilk 11'de çıkan Kâzım-Richards; 10 maça da sonradan girmiştir. 10 gol atmış, 3 golün de asistini vermiştir. Attığı 20 şutun 20'si kaleyi bulurken, 2 faul yapıp, 39 faul görmüştür ve 1 sarı kart almıştır.

Millî Takım Kariyeri [değiştir]
Türkiye Ümit Millî Takım teknik direktörü Ünal Karaman'ın daveti ile Ümit Millî Takımını'nın 24 Mart 2007 tarihinde Antalya Atatürk Stadı'nda İsviçre karşısında oynanacak kadroya davet etti. Türkiye'nin 2-1 kazandığı bu karşılaşmada Colin Kâzım-Richards bir gol ve bir asist yaparak Türkiye'nin maçı kazanmasını sağladı.
Türk Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 30 Nisan 2007 tarihinde yaptığı basın toplantısında Colin Kâzım-Richards'ın gelecek günlerde A Milli Takım kadrosunda da yer bulacağını açıkladı ve Bosna-Hersek yapılacak maçın kadrosuna aldı. Ayrıca dostluk adına yapılan maçta Türkiye - Brezilya maçında son 20 dakikada oynamış 0-0 biten maçın skorunu değiştirememiştir.

Hiç yorum yok: